Nedostatok vitamínu D – príznaky, príčiny a riešenia

Pre ľudské zdravie sú dôležité vitamíny v tom správnom množstve. Prečítajte si, ako sa prejavuje nedostatok vitamínu D. Príznaky môžu byť rôzne, rovnako ako ich riešenia.

Nedostatok vitamínu D – príznaky, príčiny a riešenia

Čo vieme o vitamíne D a prečo je taký dôležitý?

Vitamín D radíme medzi vitamíny rozpustné v tukoch. Znamená to, že si ho náš organizmus vie uložiť do krátkodobých zásob. Zároveň je dobré to s ním nepreháňať a neprekračovať odporúčané dávkovanie. 

Déčko sa od iných vitamínov odlišuje tým, že si ho telo vie vyprodukovať samo. Je na to potrebný pobyt na slnku približne 20 min. každý deň. 

Zaujímavosť: Schopnosť ľudského tela vytvoriť si potrebnú dennú dávku vitamínu D je obmedzená vekom. V seniorských rokoch si organizmus vytvorí približne štvrtinu vitamínu D než v mladosti. My ho však potrebujeme po celý život.

Vitamín D pozná väčšina ľudí ako účinný prostriedok na podporu imunity. Potrebujeme ho už od detstva až do staroby, skrátka po celý život. Existujú ale obdobia, v ktorých sa Déčko hodí ešte viac – je to napríklad tehotenstvo, obdobie dojčenia a seniorský vek.

Ako poznať nedostatok vitamínu D 

Spoľahlivo to odhalia krvné testy. V súčasnosti je možné podstúpiť ich rýchlo a lacno v takmer každom laboratóriu. Dohodnúť sa tiež môžete s praktickým lekárom. Sami na sebe nedostatok vitamínu D môžeme aj nemusíme poznať. To preto, že jeho prejavy môžu znamenať širokú škálu iných problémov. 

Patrí medzi ne únava, slabosť alebo sklon na nachladnutie. Dlhodobý nedostatok vitamínu D má negatívny dopad na kvalitu kostnej hmoty.

Zdroje vitamínu D 

Hlavným zdrojom je vitamín D zo slnka. Déčko sa tvorí v ľudskej koži vo chvíli, keď na ňu dopadajú slnečné lúče. Kedy získavame vitamin D zo slnka? Je potrebný pobyt na slnku najmenej 20 min. denne. Tvorbe vitamínu D bráni odev i ochranné opaľovacie krémy – pozor neprestávajte kvôli vitamínu D používať opaľovaciu kozmetiku s ochranným faktorom.

Je tu riziko nenávratného poškodenia kože a vzniku zhubných ochorení. Nemá zmysel riskovať, keď vitamín D môžeme získať inou cestou. Prečítajte si ako vyzerá alergia na slnko.

Nedostatok vitamínu D - ilustračný obrázok

Ktoré potraviny obsahujú vitamín D? Najväčším potravinovým zdrojom vitamínu D je rybí tuk. Odporúčame konzumovať najmä tučné morské ryby. Okrem Déčka sú nesmierne bohaté tiež na cenné omega-3 mastné kyseliny.  Aké výhody majú omega-3? Sú dôležité na správnu funkciu mozgu, zraku a srdca. Pretože mnoho ľudí neje ryby vôbec alebo len sporadicky, je fajn dopriať si omega-3 aspoň v podobe rybieho tuku. 

Rybí olej je prirodzeným zdrojom vitamínu D a nemusíte sa báť nepríjemnej pachuti. Veľmi jednoducho zoženiete rybí tuk, ktorý môže mať dokonca aj ovocnú príchuť alebo je úplne bez zápachu. Vďaka želatínovému obalu sa jednoducho užíva. Vitamín D v menšej miere obsahujú napríklad aj vajíčka a mliečne produkty, ideálne farmárskej kvality.

Možno by ste to nečakali, ale menšie množstvo nájdete aj v hubách. 

Výživové doplnky s vitamínom D

Ako sme spomínali, vitamín D je rozpustný v tukoch. Preto je veľmi múdre užívať práve spomínaný rybí tuk.  Okrem neho zoženiete vitamín D v tabletách i kvapkách – tie odporúčame užívať po jedle. Je lepšie užívať rozumnú dávku vitamínu D dlhodobo, než jednorazovo vyššie množstvo. A aká je odporúčaná denná dávka vitamínu D? Prečítajte si tento článok.

Kto by mal užívať vitamín D? 

Vlastne každý. Žijeme v podnebnom pásme, kde je nedostatok slnečného svitu a najmä od jesene do jari sme často od pod pokrievkou smogu. Tiež trávime až príliš veľa času v budovách a slniečku sa teda vyhýbame. Kvôli tomu nemáme dostatok vitamínu D, ktorý si telo vie vytvoriť samo. Na vitamín D by sa mali zamerať o niečo viac ženy po menopauze. Vplyvom hormonálnej zmeny u nich dochádza k zhoršeniu kvality kostnej hmoty.

Zaujímavosť: vitamín D spoločne s vitamínom K pomáha ukladať vápnik s krvného riečiska do kostí. Je preto dôležitý pre kvalitu kostnej hmoty najmä vo vyššom veku. Tiež kvôli tomu sa vyplatí vitamín D užívať spoločne s vápnikom.

 Už sme spomínali, že vitamín D pomáha ukladať vápnik do kostí. Bez neho by tento proces nemohol prebehnúť. Preto si dámy spomeňte každý deň na Déčko!


 

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Najpredávanejšie omega v SR
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...