Kedy získavame vitamín D zo slnka?

Vitamín D sa netvorí úplne jednoducho – existuje hneď niekoľko faktorov, ktoré bránia tomu, aby sme získavali vitamín D zo slnka. Kde je teda problém?

Kedy získavame vitamín D zo slnka?

Ako sa tvorí vitamín D

Slnko samotné nám tento vitamín neposiela. Tvorí sa v našej koži, keď na ňu dopadajú slnečné lúče. Podobné je to aj u živočíchov, preto sú hlavné potravinové zdroj vitamínu D živočíšne produkty. Tvorbe déčka logicky bráni pobyt v budovách či vrstvy oblečenia, keď sme vonku. Kvôli tomu má väčšina Slovákov deficit vitamínu D, čo je veľká škoda. Je to totiž nenahraditeľný vitamín pre:
•    imunitný systém
•    správnu štruktúru kostí a zubov
•    využitie vápnika a fosforu v tele
•    udržanie normálnej činnosti svalov

Výhoda a nevýhoda opaľovania

Počas opaľovania je odkrytá maximálna plocha kože, a to je pre to, aby sme získali vitamín D zo slnka, nevyhnutné. Nestačí totiž, keď počas chladnejších dní bývame celý deň vonku, ale pritom máme na sebe oblečenie. Slniečko svieti len na tvár a ruky, a to na vytvorenie dostatočného množstva dečku nestačí. Ale nemali by sme zabúdať na to, že slnko je dobrý sluha, ale zlý pán. Kvôli ozónovej diere preniká k nám na zem veľké množstvo nebezpečného UVA a UVB žiarenia, ktoré spôsobuje vážne ochorenia kože. Opaľovanie sa kvôli tomu nedá považovať za zdravú činnosť.


Máme vitamín D zo slnka, keď používame opaľovací krém?

To je ďalší problém, ktorému čelíme, keď sa snažíme získavať vitamín D zo slnka. Opaľovať by sme sa nikdy nemali bez použitia opaľovacieho krému, ktorý našu pokožku chráni pred nebezpečným žiarením, ale aj pred starnutím. Lenže to zároveň vytvára ochrannú bariéru aj pre tvorbu vitamínu D. Máte pravdu, je to začarovaný kruh – získavať vitamín na úkor zdravia kože nie je dobrý nápad.


Mám teda užívať vitamín D v tabletkách po celý rok?

Na to je pomerne jednoduchá odpoveď – áno. Vitamín D je v porovnaní so svojimi kolegami trochu špecifický. Vitamín C alebo B získame celkom ľahko vďaka strave. Pri déčku to tak ale nie je a hneď vysvetlíme prečo. Zdroj vitamínu D je predovšetkým rybí tuk a rýb my Slováci jeme veľa málo. Museli by sme ich mať na tanieri aspoň trikrát týždenne. V menšej miere nájdeme vitamín D2 alebo D3 v hubách, vajíčkach alebo mliečnych produktoch. Lenže to by museli tvoriť väčšinu nášho jedálnička – nie je v silách bežného smrteľníka jesť niekoľko vajec každý deň. Riešením sú tak skutočne výživové doplnky, či už čistý vitamín D alebo rybí tuk s vitamínom D.


Prečo je výhodná kombinácia s rybím tukom?


Hneď z niekoľkých dôvodov:
•    rybí tuk je prírodný produkt
•    okrem vitamínu D obsahuje cenné omega-3
•    v jednom produkte tak nájdeme podporu pre imunitu, srdce, mozog a zrak
•    môžu ho užívať všetky vekové skupiny
•    moderné produkty s rybím tukom nemajú pachuť ani zápach


Či už sa rozhodnete pre vitamín D v tabletách alebo radšej pre obohatený rybí tuk, urobíte pre svoje zdravie to najlepšie! Vitamín D aj omega-3 sú pre telo nenahraditeľné a mali by sme ich dopĺňať dlhodobo.

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Najpredávanejšie omega v SR
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...

Vyskúšajte OmegaMarine PREMIUM ZADARMO*

*platíte iba poštovné a balné 1,95 €

Načítavam formulár