Aká je odporúčaná denná dávka vitamínu D?

Vitamín D významne podporuje imunitný systém, je dôležitý pre kosti a podieľa sa aj na kvalite zubov. Viete však, ako ho správne dopĺňať a aká je odporúčaná denná dávka vitamínu D?

Aká je odporúčaná denná dávka vitamínu D?

Vitamín D získavame vďaka slniečku. Alebo nie?

Ideálne by to tak malo byť. Vitamín D sa tvorí v našej koži, pokiaľ na ňu svieti slnko. Tomuto procesu tým pádom bráni oblečenie, ochranné opaľovacie krémy a predovšetkým pobyt vnútri. Vonku na slniečku totiž trávime naozaj málo času!

Je dobré sa zamyslieť aj nad tým, koľko skutočne slnečných dní v roku máme. Od jesene do jari preto máme vitamínu D skôr nedostatok – práve v období, kedy by naša imunita potrebovala povzbudiť najviac.

Odporúčaná denná dávka vitamínu D sa u každého môže líšiť

Európska únia stanovila odporúčanú dennú dávku vitamínu D na 5 mikrogramov. Ide o univerzálne množstvo, ktoré neberie do úvahy potreby jednotlivca, ale ani povahu danej krajiny. V južných štátoch teda môže byť takéto množstvo adekvátne, a naopak tam, kde slnko takmer nesvieti, by bolo dobré dopĺňať vitamín D vo väčšej miere.

Vyššiu spotrebu Déčka majú aj tehotné a dojčiace mamičky, osoby s oslabenou imunitou či seniori. 

Déčko je dobré dopĺňať dlhodobo 

Tak, ako chceme mať odolnú imunitu po celý rok, by sme mali po celý rok dopĺňať aj vitamín D. Nemá zmysel naordinovať si mesačnú intenzívnu kúru – radšej užívajte odporúčanú dennú dávku vitamínu D dlhodobo. Keďže sa príliš neukladá do zásoby, zbytočne vysoké dávky vitamínu by sme aj tak  vylúčili. Organizmus ho nedokáže naraz spracovať vo veľkom množstve. 

Na doplnenie vitamínu D možno rozhodne odporučiť rybí tuk. Jednak preto, že Déčko je rozpustné v tukoch, a tak mu tento zdroj poskytuje ideálne podmienky na využiteľnosť v tele. A tiež kvôli tomu, že rybí tuk obsahuje i cenné omega-3 kyseliny. Tie podporujú náš mozog, srdce a zrak. 
Už len preto, že konzumujeme veľmi málo rýb (potrebné sú 2-3 porcie týždenne) je rozumné dopĺňať aspoň kvalitný rybí tuk.
 

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Najpredávanejšie omega v SR
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...

Vyskúšajte OmegaMarine PREMIUM ZADARMO*

*platíte iba poštovné a balné 1,95 €

Načítavam formulár