Prečo hľadať nenasýtené mastné kyseliny v potravinách živočíšneho pôvodu?

Snažíte sa dopĺňať omega-3, ale stále trochu tápete, kde ich vlastne nájsť? Potom si určite prečítajte, prečo sú najlepšie nenasýtené mastné kyseliny v potravinách zo živočíšnej ríše.

Prečo hľadať nenasýtené mastné kyseliny v potravinách živočíšneho pôvodu?

Prečo tie nenasýtené mastné kyseliny vlastne potrebujeme?

Pravdepodobne ich poznáte pod jednotlivými názvami omega-3, omega-6 a omega-9. Mastné kyseliny sú súčasťou tukov. Každá z nich má trochu iný význam a z hľadiska vplyvu na naše zdravie sa najčastejšie hovorí o omega-3 kyselinách. 

Podieľajú sa na vývoji a funkcii mozgu aj nervovej sústavy, veľmi prospievajú srdcu a podporujú aj náš zrak. Telo si ho samo nevytvára, preto ho musíme dodávať prostredníctvom stravy. Prečítajte si, kde hľadať omega-3:

Super zdroj omega-3: rybí olej

Rybí tuk patrí medzi najzdravšie tuky vôbec. Všeobecne platí, že jednotkou sú tučné morské ryby. Obsahujú totiž ešte viac omega-3, ako tie sladkovodné. Rybí olej má aj druhú výhodu: je to prirodzený zdroj vitamínu D na podporu imunity. Uvádza sa, že omega-3 mastné kyseliny pochádzajúce z rybieho tuku sa v organizme vstrebú a využijú až na 98 %. A to je veľký rozdiel oproti mastným kyselinám z iného zdroja. 

Nenasýtené mastné kyseliny v potravinách rastlinného pôvodu

Omega-3, 6 a 9 obsahujú rastlinné oleje a tučné potraviny. Sú to najrôznejšie oriešky a semienka. Z olejov musíme vyzdvihnúť repkový – obsahuje veľa omega-3 kyselín a na kuchynské úpravy je najlepší, keďže má vysoký bod dymivosti. Vďaka tomu sa spaľuje menej ako slnečnicový olej a tiež je nutrične hodnotnejší. 

Problémom je, že nenasýtené mastné kyseliny sa z rastlinných zdrojov horšie vstrebávajú. Ľudské telo ich využíva v oveľa menšom množstve ako z nenasýtených mastných kyselín v potravinách živočíšneho pôvodu.

Dávajme si pozor aj na množstvo skonzumovaných rastlinných olejov. Stále ide o tuky, ktoré majú vysoký obsah kalórií!

Záver

Všetkým odporúčame pravidelnú a častú konzumáciu tučných morských rýb. Pre optimálny príjem omega-3 to znamená 2 - 3 porcie rýb týždenne. Vynikajúci je tiež lososový olej v kapsulách.

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Najpredávanejšie omega v SR
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...

Vyskúšajte OmegaMarine PREMIUM ZADARMO*

*platíte iba poštovné a balné 1,95 €

Načítavam formulár