Aké majú omega-3 mastné kyseliny zdroje v rastlinných a živočíšnych potravinách?

Snažíte sa myslieť na to, aby ste svojmu telu dopriali dostatok omega-3? Robíte skvelú vec! Veríme, že tento článok vás inšpiruje a zistíte, aké majú omega-3 mastné kyseliny zdroje a ako ich zaradiť do jedálnička.

Aké majú omega-3 mastné kyseliny zdroje v rastlinných a živočíšnych potravinách?

Čo sú omega-3 a prečo ich potrebujeme?

Tieto mastné kyseliny sú súčasťou rastlinných i živočíšnych tukov. Výrazne prospievajú srdcu, vývoju a funkcii mozgu a zraku. Okrem toho sa hovorí o desiatkach ďalších zdravotných benefitov, ktoré sa zatiaľ ešte vedecky skúmajú. 

Jedno je isté: omega-3 si telo nevyrába, musí ho prijímať stravou. Obzvlášť dôležité je to v tehotenstve, v prvých rokoch života a tiež v starobe, kedy má organizmus zvýšené nároky. Omega-3 však potrebujeme úplne po celý život a tí, ktorí sa na ich príjem zameriavajú, na sebe účinky pozorujú. 

Omega-3 mastné kyseliny - zdroje v rastlinnej ríši

Zmienili sme, že omega-3 nájdeme v tukoch. Čo sa týka rastlinných zdrojov, sú to oleje, orechy a semienka. Jednotlivé druhy sa v obsahu omega-3 líšia, favoritom je jednoznačne repkový olej. Má mnoho výhod – dobrý pomer mastných kyselín a zároveň vysoký bod prepálenia. Je preto ideálny na teplú i studenú kuchyňu. 

Orechy a semienka sú dobré v tom, že okrem omega-3 obsahujú množstvo minerálov a vitamínov. Myslite však na to, že ich obvykle skonzumujeme len malé množstvo.

Nevýhodou rastlinných omega-3 kyselín je to, že majú v ľudskom tele horšiu vstrebateľnosť. Keď vezmeme do úvahy to, koľko oleja sme schopní za jeden deň skonzumovať a spočítame si, koľko percent omega-3 z nej môžeme využiť, určite to nepokryje odporúčanú dennú dávku.

Omega-3 mastné kyseliny – zdroje v živočíšnych potravinách

To je to úplne iná pesnička. Vo všeobecnosti platí, že živočíšne zdroje živín sú nášmu organizmu omnoho bližšie. Preto majú mnohonásobne vyššiu vstrebateľnosť. Rovnako je tak v prípade mastných kyselín. Napr. omega-3 obsiahnuté v lososovom oleji sa v tele využijú až z 92 %! 

Omega-3 nájdeme ako v mliečnych produktoch a vajíčkach, tak v mäse. Predovšetkým v tom rybom. Tu opäť platí, že bežný človek nedokáže za deň zjesť toľko vajec, aby pokryl odporúčanú dennú dávku omega-3. Na rozdiel od toho túto dávku skvelo pokryjú kapsule s rybím tukom či 2-3 porcie tučných morských rýb týždenne. 

Čo by ste mali vedieť o rybom tuku?

Zastavme sa ešte najbohatšom zdroji omega-3: rybom tuku. Vedeli ste, že sa dá použiť aj zvonka, ako podpora hojenia? Rybí tuk obsahuje koncentrované omega-3 a nemožno ho opomenúť ani ako výborný zdroj vitamínu D. Ľudia oceňujú, že je to prírodný zdroj obidvoch živín a jednoducho sa užíva. Navyše je to do slova elixír pre zdravie: omega-3 sa postarajú o srdce, mozog a zrak a vitamín D podporí imunitu
 

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Najpredávanejšie omega v SR
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...

Vyskúšajte OmegaMarine PREMIUM ZADARMO*

*platíte iba poštovné a balné 1,95 €

Načítavam formulár