Viete, aké majú omega-3 mastné kyseliny účinky na váš mozog?

Mnoho ľudí vekom prichádza na to, že nie je žiadnou samozrejmosťou všetko si pamätať, pohotovo reagovať a mať množstvo skvelých nápadov. Súvisí to s tým, že rovnako ako my, starne aj náš mozog. V tomto článku sa dozviete, čo môžete urobiť pre svoj mozog a aké majú omega-3 mastné kyseliny účinky najmä na jeho kognitívne funkcie.

Viete, aké majú omega-3 mastné kyseliny účinky na váš mozog?

Pravda o vašom mozgu: je schopný obnovovať sa aj v deväťdesiatke

Mysleli ste si, že mozog je schopný naučiť sa niečo, len kým chodíte do školy? To je už dávno vyvrátený omyl! Je dokázané, že učiť sa naozaj môžeme celý život, a okrem vážnych chorôb neexistuje nič, čo by v tom nášmu mozgu mohlo zabrániť. 

Ďalším faktom je, že čím viac svoj mozog zapájame, tým viac nervových spojení vzniká. Laicky povedané, sami dokážeme ovplyvniť, aký múdry bude náš mozog a ako dlho. 

Všetko ale platí aj opačne: pokiaľ necháte svoj mozog zakrpatieť a nedávate mu žiadne podnety, skutočne sa jeho kapacita môže zmenšovať. 

Okrem precvičovania mozgu je dôležitá aj výživa 

Je to škoda práce, ak sa usilujete lúštiť krížovky, veľa čítať, učiť sa cudzie jazyky alebo hráte hry na precvičenie pamäti, a zároveň svojmu mozgu nedodávate potrebné palivo. Týmto palivom sú omega-3 mastné kyseliny. Látka, ktorú si telo samo nevyrába. Nájdete ich v rybom tuku, prípadne aj v iných rastlinných olejoch (tento zdroj je však v ľudskom organizme horšie využiteľný). 
Omega-3 je dobré dopĺňať každý deň, a to už od narodenia (vďaka dojčeniu) až po starobu.  

kresba na papier

Aké majú omega-3 účinky na mozog?

Omega-3 pomáhajú budovať mozog. Zároveň sa koncentrujú v mozgových bunkách, kde fungujú ako stavebná hmota i palivo. Omega-3 mastné kyseliny ovplyvňujú proces prenosu nervových vzruchov a tiež kognitívne funkcie (schopnosť učenia, pamäť, pozornosť či rozhodovanie). Zásadný je hlavne prenos informácií medzi bunkami – predstavte si to ako napr. telefón. Spojenie buď funguje skvele alebo sa stráca signál. Práve tu majú omega-3 mastné kyseliny nenahraditeľné účinky. 

Kde omega-3 nájsť? Bez rýb to nepôjde 

Ideálne je dopriať si dve porcie rýb týždenne. O niečo vhodnejšie sú morské ryby, pretože sú bohatšie na omega-3. Hoci sa mastné kyseliny nachádzajú aj v orieškoch, semienkach a rastlinných olejoch, nemusí ísť o spoľahlivý zdroj. Zatiaľ čo omega-3 z rybieho tuku naše telo vstrebáva cca z 92 %, využiteľnosť rastlinných omega-3 je mnohonásobne menšia. 

Pravdou, bohužiaľ, ostáva, že u nás jeme rýb veľmi málo. Odporúča sa preto užívať aspoň rybí tuk. V dnešnej dobe je to jednoduché a pohodlné – rybí tuk v kapsuliach nezapácha, dobre sa prehĺta a vďaka svojmu prírodnému pôvodu je vhodný pre každého. 

Skúste sa trochu viac zamerať na svoj mozog a užívajte omega-3. Uvidíte ten rozdiel! 

Tip na záver pre nastávajúce mamičky: omega-3, ktoré prijímate, dostáva aj bábätko

Omega-3 kyseliny sa prostredníctvom krvi dostanú aj k plodu, a to je mimoriadne dôležité! Vývoj mozgu sa začína už okolo šiesteho týždňa tehotenstva, a už v tejto chvíli sú omega-3 potrebné. Proces sa nekončí ani po pôrode, kedy dieťa získava omega-3 z materského mlieka. Mamičky, buďte v tomto ohľade starostlivé a pamätajte na pravidelný prísun omega-3. Potrebujete ho nielen vy, ale aj bábätko! 
 

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Najpredávanejšie omega v SR
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...

Vyskúšajte OmegaMarine PREMIUM ZADARMO*

*platíte iba poštovné a balné 1,95 €

Načítavam formulár