Omega 3 v rastlinných a živočíšnych potravinách – ktorý zdroj je ten naj?

Aké ryby si kvôli nenasýteným mastným kyselinám vyberať a môžeme hľadať aj omega-3 aj v potravinách rastlinného pôvodu?

Omega 3 v rastlinných a živočíšnych potravinách – ktorý zdroj je ten naj?

Môžeme sa spoliehať na dostatok omega-3 v bežne dostupných potravinách?

V skratke povedané – áno, pokiaľ ich jeme dostatok. Je dobré do problematiky preniknúť trochu viac. Čítať zloženie a spočítať si, aké potraviny jeme najčastejšie a v akom množstve a z toho odvodiť aj približný príjem samotných omega-3. Skvelým príkladom sú ryby: na omega-3 najbohatšia potravina, avšak koľko rybieho mäsa pravidelne zjeme? Ďalším príkladom je repkový olej. Opäť by nemal byť problém získať z neho dostatok omega-3, lenže to by sme ho museli denne užívať za lyžičku – v praxi nereálne a nedobré. Ostáva teda len pristúpiť k omega-3 v potravinách komplexnejšie a spoliehať skôr na pestrosť jedálnička, než na jeden konkrétny typ potraviny bohatý na omega-3.


Ako sú na tom rastlinné omega-3?

Nenasýtené mastné kyseliny omega-3 majú svoje zastúpenie v živočíšnych aj v rastlinných zdrojoch. V oboch prípadoch ide o tuky. Rastlinné oleje sa v koncentrácii omega-3 líšia, veľmi dobre vychádza repkový olej, ale aj tekvicové a ľanové semienka alebo vlašské orechy. Je ale dôležité vedieť, že omega-3 v potravinách rastlinného pôvodu majú v organizme oveľa menšiu vstrebateľnosť ako tie, ktoré sú obsiahnuté v rybom tuku. K potrebnej dennej dávke omega-3 by sme teda museli zjesť niekoľkonásobne vyššie množstvo olejov alebo orechov.


Rybí tuk ako víťaz s omega-3 v potravinách

Je pravda, že užívanie rybieho tuku si žiada dávku odhodlania. Ale vedeli ste, že niektorí ľudia ho vyslovene milujú? Ak medzi nich nepatríte, skúste nájsť cestu, ako pravidelne užívať rybí tuk bez toho, aby utrpeli vaše chuťové poháriky. Je to totiž bez preháňania superpotravina! Omega-3, ktoré nájdete v rybom mäse, sú koncentrované práve v ich tuku. Spoľahnúť sa môžete napr. na OmegaMarine PREMIUM –  olej z lososa v tobolkách, ktoré sa ľahko prehĺtajú a nemajú vôbec žiadnu rybiu vôňu ani pachuť.


Ktoré ryby majú najviac omega-3?

V každom prípade tie morské a tučné. To je jednoduchá rada, ktorá nám s výberom rýb pomôže. Omega-3 sa totiž koncentrujú v tukoch, takže by sme mali vyberať tučnejšie druhy rýb, ktoré zvyčajne žijú skôr v severných moriach ako na juhu. Sardinky, slede, ale aj tuniak a losos sú skvelými zdrojmi omega-3. Najlepšie je kúpiť si celú čerstvú rybu, ale v prípade potreby môžeme siahnuť aj po kvalitnej konzerve, pričom ryba by mala byť skôr vo vlastnej šťave než v rastlinnom oleji. Sladkovodné ryby bohužiaľ obsahujú menej omega-3 – slaná a studená morská voda totiž má na ich koncentráciu vplyv, čo, nanešťastie, v našich podmienkach nemožno dosiahnuť. V každom prípade je lepším variantom pstruh alebo úhor, pretože tradičný kapor neobsahuje ktovieaké množstvo omega-3.


Či už sa rozhodnete dopĺňať nenasýtené mastné kyseliny formou výživových doplnkov alebo sa zameriate na omega 3 v potravinách, robíte pre svoj organizmus neoceniteľnú vec! Omega-3 totiž prospievajú zdraviu komplexne – najdôležitejšie sú pre mozog, srdce, zrak a vďaka vitamínu D v rybom tuku prospievajú aj imunite!

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Najpredávanejšie omega v SR
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...

Vyskúšajte OmegaMarine PREMIUM ZADARMO*

*platíte iba poštovné a balné 1,95 €

Načítavam formulár