Ako pôsobí Omega-3 na mozog?

Už od samotného počiatku, kedy sme eštelen „splodení“. Vývoj mozgu u detí začína už v prvých týždňoch tehotenstva, rovnako tak vývoj nervovej sústavy. Omega-3 sú tu kľúčové.

Ako pôsobí Omega-3 na mozog?

Stavebná hmota aj palivo pre mozog

Nenasýtené mastné kyseliny sú priamo súčasťou mozgu. Zároveň z nich čerpá výživu. Najviac ju potrebuje v ranom detstve. Za krátku dobu sa musí nie len vyvynúť mozog ako orgán, ale musí tiež prijať obrovské množstvo informácií. Už nikdy sa toho nenaučíme toľko, čo na zažiatku života. Pre zaujímavosť – mozog malého dieťaťa váži zhruba 1kg. Mozog dospelého okolo 1,3kg. Krásne tu môžeme vidieť, ako je dôležité podporiť vývoj mozgu práve u detí.

Vývoj mozgu dieťaťa

Aby prebehol čo najlepšie, mali by Omega-3 s vysokou koncentráciou DHA kyseliny užívať aj bábätká už od začiatku tehotenstva. Omega-3 sa rovnako ako ostatné živiny, dostávajú k plodu krvou cez placentu. Zo smutnej štatistiky vyplýva, že polovica čerstvých mamičiek trpí nedostatkom nenasýtených mastných kyselín nie len pre vlastné telo, ale aj pre bábätko. Určite odporúčame pokračovať v užívaní doplnkov stravy aj po pôrode, kedy mastné kyseliny prestupujú materským mliekom.

Kyselina EPA a kyselina DHA

Sú to nenasýtené mastné kyseliny, z ktorých sa Omega-3 skladajú. EPA kyselina viac pôsobí na srdce a cievy, opoti nej DHA kyselina na vývoj mozgu. Pokiaľ chceme zlepšiť svoje kognitívne funkcie, pamäť, bystrosť, alebo pokial chceme dopriať svojim deťom omega-3 pre vývoj mozgu, je dobré si strážiť koncentráciu DHA. Potrebujeme obidve zmieňované kyseliny, ale ich pomer sa v jednotlivých produktoch líši.

Prenos informácií

Kyselina DHA je súčasťou obalov neurónov – mozgových buniek. Neuróny si medzi sebou predávajú informácie.

Napríklad to, že sme rukou siahli na horúci sporák, a máme pocítiť bolesť. Alebo to, že vidíme blízkeho človeka a cítime radosť.

Prenos informácií cez neuróny riadi celé naše telo. V našom záujme je, aby neuróny mohli bez problémov fungovať a mali dostatok výživy. Omega-3 potrebujeme práve z tohto dôvodu.

Ako funguje mozog v starobe?

Čím sme starší, tým má naše telo všeobecne vyššie nároky. K udržaniu kondície a „pôvodného“ stavu potrebuje viac pozornosti a výživy, ako v mladosti. Snáď nevadí, keď mozog prirovnáme k autu – nové perfektne jazdí skoro samo. Ale čím sme starší, a čím viac toho zažilo, tým má väčšiu spotrebu. A palivom pre mozog sú práve nenasýtené mastné kyseliny omega-3.

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Najpredávanejšie omega v SR
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...

Vyskúšajte OmegaMarine PREMIUM ZADARMO*

*platíte iba poštovné a balné 1,95 €

Načítavam formulár