Viete, aké má nedostatok omega-3 príznaky?

Ľudské telo je natoľko dômyselné, že si dokáže mnohé živiny, ktoré potrebuje, vytvoriť samo. Existujú však aj také, ktoré musíme pravidelne dopĺňať. Či už prostredníctvom stravy alebo výživových doplnkov.

Viete, aké má nedostatok omega-3 príznaky?

Telo si nedokáže vytvoriť samo omega-3, a keďže ich hlavným zdrojom sú ryby, ktorých všeobecne jeme veľmi málo, väčšina Slovákov trpí na ich nedostatok.

Dokázali by ste to na sebe spozorovať? 

Vypočítajte si, ako často jete ryby

Už sme to spomínali - omega-3 nenasýtené mastné kyseliny sa nachádzajú najmä v morských rybách, presnejšie v rybom tuku. Preto si položte jednoduchú otázku. Konzumujete dostatok rýb? Dostatok znamená aspoň 3 porcie týždenne, čo môže zahŕňať aj morské plody alebo dokonca morské riasy. Podľa výskumov konzumuje priemerný Slovák o 60 % menej rýb, ako je priemer EÚ na osobu, takže prevažná väčšina našej populácie trpí nedostatkom omega-3.

Ak by ste chceli zistiť, ako ste na tom vy, hladiny omega-3 sa dajú vyšetriť aj z krvi. 
Ide o tzv. omega-3 index, o ktorom sa vo vede a výskume veľa diskutuje najmä v poslednom čase. Je to dôležitý ukazovateľ, ktorý nám pomáha porozumieť vlastnému telu.

Samotný nedostatok omega-3 nemá žiadne príznaky, ktoré by sme mohli výrazne pociťovať. Nebolí to, neprejavuje sa to vyrážkou ani ničím iným. Môže nás na to upozorniť únava alebo sa vo všeobecnosti necítime dobre vo svojej koži, ale takto sa prejavujú aj mnohé iné problémy. Preto sa na to nespoliehajte a pri vážnejších podozreniach sa poraďte s lekárom.

žena pijúca mlieko

Prečo sú omega-3 kyseliny také dôležité?

Omega-3 majú zdokumentovaný pozitívny vplyv na srdce, mozog, zrak, a pokiaľ ide o rybí olej, je vďaka vitamínu D nevyhnutný pre imunitu. Telo si tieto tuky nedokáže vytvoriť samo, preto je dôležité myslieť na nich v strave. 

Nemusíte sa báť, že jedinou možnosťou je vrátiť sa do minulého storočia a prehĺtať nie príliš chutný rybí tuk priamo na lyžičke. Môžete si radšej zvoliť formu kapsúl, ktoré sú bez chuti a zápachu. Často sú doplnené ďalšími vitamínmi a minerálmi, takže môžete získať viacero látok naraz. Kapsuly s rybím olejom sa dodávajú aj v príchutiach a sú vhodné pre deti.
 

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Najpredávanejšie omega v SR
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...

Vyskúšajte OmegaMarine PREMIUM ZADARMO*

*platíte iba poštovné a balné 1,95 €

Načítavam formulár