Omega-3 mastné kyseliny: potraviny, ktoré sú NAJ

Bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín sú tučné morské ryby ako losos, makrela či sardinky, ale tiež rastlinné potraviny – ľanové a chia semienka alebo vlašské orechy. Ak chcete mať dostatok potrebných omega-3 mastných kyselín, potraviny je potrebné vyberať aj s ohľadom na obsah jednotlivých typov omega-3. Preto len jeden zdroj nestačí.

Omega-3 mastné kyseliny: potraviny, ktoré sú NAJ
15. 12. 2025

Omega-3 mastné kyseliny sú esenciálne tuky potrebné na správne fungovanie organizmu. Na rozdiel od iných tukov si ich telo samo nevie vytvoriť, preto ich musíme prijímať zo stravy. Najznámejšími typmi omega-3 sú EPA a DHA obsiahnuté najmä v rybách a morských plodoch a ALA, ktoré je možné nájsť v rastlinných zdrojoch. 

Čo sú omega-3 mastné kyseliny a prečo sú dôležité

Omega-3 sú viac nenasýtené (čiže polynenasýtené) mastné kyseliny, ktoré tvoria súčasť bunkových membrán a v organizme sa podieľajú na mnohých dôležitých funkciách.

  1. EPA (eikosapentaénová kyselina) – prispieva k normálnej činnosti srdca.
  2. DHA (dokosahexaénová kyselina) – prispieva k normálnej činnosti srdca a zároveň sa podieľa na aktivite mozgu a na zdraví zraku.
  3. ALA (alfa-linolénová kyselina) – ALA prispieva k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi.

ALA je špecifická tým, že ju telo môže v obmedzenej miere premeniť na EPA a DHA.

Omega-3 mastné kyseliny: potraviny, v ktorých ich nájdete prirodzene

Omega-3 sa nachádzajú tak v živočíšnych, ako aj rastlinných surovinách. Zatiaľ čo EPA a DHA obsahujú v najväčšej miere ryby a morské plody, ALA sa skrývajú v rastlinných zdrojoch. Pri výbere surovín je pritom potrebné dbať najmä na zastúpenie EPA a DHA, teda prvých uvedených.

Obsah omega-3 (na porciu):

  • Chia semienka: 5 050 mg ALA Obsahujú aj vlákninu a vápnik.
  • Makrela: 4 580 mg EPA + DHA Tučná ryba, veľmi bohatá na omega-3 a vitamín B12.
  • Vlašské orechy: 2 570 mg ALA Jednoducho dostupný rastlinný zdroj ALA.
  • Olej z tresčej pečene: 2 438 mg EPA + DHA Zdroj cenený aj pre obsah vitamínov A a D.
  • Ľanové semienka: 2 350 mg ALA Významný rastlinný zdroj omega-3, ktorý je bohatý na vlákninu a magnézium.
  • Losos: 2 150 mg EPA + DHA U nás obľúbený zdroj zdravých tukov a bielkovín.
  • Sleď: 2 150 mg EPA + DHA Bežne je na tanieri napríklad vo Veľkej Británii, kde býva súčasťou raňajok.
  • Sardinky: 1 463 mg EPA + DHA Konzumujú sa celé a vďaka tomu sú bohaté na vápnik.
  • Kaviár: 1 046 mg EPA + DHA Luxusný zdroj omega-3.
  • Sója: 670 mg ALA Surovina vhodná pre vegetariánov a vegánov.
  • Ančovičky: 411 mg EPA + DHA Malé slané rybky s vysokým obsahom vápnika.
  • Ustrice: 329 mg EPA + DHA Cenný zdroj zinku a medi.

5 tipov, ako mať omega-3 na tanieri každý deň

  1. Zaraďte ryby aspoň dvakrát týždenne, ideálne pečené alebo dusené, nie vyprážané.
  2. Do šalátu pridajte lyžicu ľanového alebo repkového oleja.
  3. Namiesto sladkej desiaty zvoľte hrsť orechov.
  4. Vyskúšajte nové recepty na desiatu, napríklad chia puding alebo smoothie s ľanovými semienkami.
  5. Ak nejete ryby a ďalšie morské zdroje, zvážte užívanie zodpovedajúceho výživového doplnku.

Často kladené otázky o omega-3

Stačia na doplnenie rastlinné zdroje omega-3?

  • Rastlinné zdroje obsahujú ALA, ktorú telo dokáže premeniť na EPA a DHA len čiastočne. Pretože každý typ omega-3 je pre telo dôležitý z iných dôvodov, odporúča sa kombinovať obidva zdroje.

Sú vajcia bohaté na omega-3?

  • Vajcia nepatria medzi zdroje prirodzene bohaté na omega-3. Malé množstvo omega-3 je možné nájsť vo vajciach od sliepok chovaných vo výbehu aj vo vajciach obohatených o omega-3. Napriek tomu je množstvo omega-3 v porovnaní s morskými zdrojmi nižšie.

Je avokádo bohaté na omega-3 DHA a EPA?

  • Avokádo je označované ako superpotravina, nie je ale významným zdrojom omega-3 mastných kyselín. Podobne ako iné rastlinné zdroje obsahuje omega-3 mastnú kyselinu ALA (alfa-linolénovú), ktorú však telo nedokáže využiť tak účinne ako EPA a DHA. Jej obsah je ale relatívne nízky.

Ktoré ovocie alebo zelenina majú vysoký obsah omega-3?

  • Rastlinné zdroje omega-3 mastných kyselín, konkrétne ALA, zahŕňajú ľanové semienko, chia semienka, vlašské orechy, sójové bôby, špenát a ružičkový kel. Príjem z týchto zdrojov ale nemusí byť pre telo dostatočný. 

Je dobré dlhodobé užívanie omega-3 vo forme výživových doplnkov?

  • Dlhodobé užívanie výživových doplnkov obsahujúcich omega-3 je vhodným spôsobom, ako zaistiť organizmu dostatok týchto látok. Dôležité je ale vždy dodržiavať odporúčania výrobcu, a to najmä z hľadiska denného dávkovania. Pri dlhodobom užívaní zvážte konzultáciu s lekárom.

Ako užívať omega-3?

  • Spôsob užívania výživových doplnkov by mal byť vždy uvedený na obale, a práve tým je potrebné sa riadiť. Omega-3 sa spravidla užívajú denne. Je vhodné ich užívať s hlavným jedlom, napríklad pri raňajkách, obede alebo večeri, a to v rovnaký denný čas. 



Zdroj:

https://www.szpi.gov.cz/soubor/voditka-szpi-2024-prilohy.aspx

https://www.nzip.cz/clanek/596-omega-3-mastne-kyseliny

https://fdc.nal.usda.gov/food-details/175168/nutrients

https://fdc.nal.usda.gov/food-details/173577/nutrients

https://fdc.nal.usda.gov/food-details/175172/nutrients

https://fdc.nal.usda.gov/food-details/175139/nutrients

https://fdc.nal.usda.gov/food-details/174183/nutrients

https://fdc.nal.usda.gov/food-details/174188/nutrients

https://fdc.nal.usda.gov/food-details/169414/nutrients

https://fdc.nal.usda.gov/food-details/170554/nutrients

https://fdc.nal.usda.gov/food-details/170187/nutrients

https://fdc.nal.usda.gov/food-details/172441/nutrients

OmegaMarine PREMIUM

Vyskúšajte zadarmo!

* platíte iba poštovné a balné 1.95 €