Kvíz: Čo (ne)viete o vyšších mastných kyselinách?
Vyššie mastné kyseliny máme v jedálnom lístku každý deň – bez toho, že by sme si to uvedomovali, získavame ich z väčšiny tučných potravín. Zatiaľ čo niektoré z nich sú pre náš vývoj a fungovanie organizmu dôležité, napríklad omega-3, od iných je lepšie držať sa ďalej. Vyznáte sa v mastných kyselinách? A prevládajú vo vašom jedálnom lístku tie správne?
1. Ako vyššie mastné kyseliny označujeme také, ktoré majú obvykle:
a. 6 uhlíkových atómov.
b. 11 uhlíkových atómov.
c. viac uhlíkových atómov.
2. Ktorá skupina vyšších mastných kyselín by mala v jedálnom lístku prevládať?
a. Nasýtené mastné kyseliny (SAFA).
b. Mononenasýtené mastné kyseliny (MUFA).
c. Viacnenasýtené mastné kyseliny (PUFA).
3. V čom z nižšie uvedeného je najviac nasýtených mastných kyselín?
a. Kokosový tuk.
b. Slnečnicový olej.
c. Olivový olej.
4. Čo znamená, ak povieme, že sú viacnenasýtené mastné kyseliny „esenciálne“ (iba jedna možná odpoveď)?
a. Naše telo si ich nedokáže vytvoriť samo.
b. Naše telo si ich dokáže vytvárať samo.
c. Naše telo ich nepotrebuje.
5. Ktorá z nižšie uvedených skupín viacnenasýtených mastných kyselín neexistuje?
a. Omega 3.
b. Omega 4.
c. Omega 6.
6. Medzi omega-3 viacnenasýtené mastné kyseliny nepatrí (iba jedna možná odpoveď):
a. kyselina linolová (LA).
b. kyselina eikosapentaénová (EPA).
c. kyselina dokosahexaénová (DHA).
7. Najbohatším zdrojom omega-3 mastných kyselín z nižšie uvedených sú:
a. tučné mäsá a údeniny.
b. pečeň.
c. tučné morské ryby.
Ak nemáte dostatok omega-3 v jedálnom lístku, siahnuť môžete po výživových doplnkoch.
8. Aké ovocie je najtučnejšie?
a. Datle.
b. Olivy.
c. Avokádo.
Odpovede na otázky nájdete na konci článku.
Tuky sú jednou z troch základných živín a v jedálnom lístku nie je možné ich úplne vynechať. Dokážu nám dodať energiu a ak sú uložené vo forme tukových zásob, pomáhajú chrániť naše orgány. Tuky by mali tvoriť takmer tretinu prijatých živín. Je ale dôležité vyberať si tie správne. Zatiaľ čo niektoré môžu škodiť, iné podporujú fungovanie mozgu a srdca a obsahujú dôležité vitamíny rozpustné v tukoch.
Váhali ste pri niektorých odpovediach? Potom si prečítajte naše ďalšie články:
- Esenciálne mastné kyseliny: zoznam tých najdôležitejších
- Nasýtené a nenasýtené mastné kyseliny – ako prospievajú nášmu zdraviu?
- Omega-3 mastné kyseliny – kde sa nachádzadjú a kde NIE?
- Aké majú omega 3-6-9 účinky na zdravie a ako ich užívať správne?
Správne riešenie kvízu: 1c, 2c, 3a, 4a, 5b, 6a, 7c, 8b.
Zdroj:
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171705/nutrients
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103679/nutrients
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168191/nutrients
* platíte iba poštovné a balné 1.95€