Ako pôsobia Omega-3 na srdce?

Nie sú tuky ako tuky. Niektoré nám škodia a niektoré naopak pomáhajú hladinu tých škodlivých znižovať. A to sú správe nenasytené mastné kyseliny omega-3. Tým, že znižujú hladinu cholesterolu, veľmi prospievajú našemu srdcu.

Ako pôsobia Omega-3 na srdce?

Ako funguje srdce a obehová sústava ?

Snáď nám prepáčite, že pre názornosť prirovnáme najdôležitejšie časti nášho tela k stroju. Každý stroj, keď je nový, perfektne beží na plné obrátky. Časom sa ale opotrebuje materiál, a tiež samotný stroj sa unaví. Potrebuje častejší servis a starostlivosť. Pokial ho ale dobre premazávame, a nenecháme stáť na daždi, bude nám dobre slúžiť veľmi dlho. Srdce a cievy sú na tom podobne. Miesto kvality benzínu, počasia a ťažkej práce ich ovplyvňujú iné veci:

Ako sa stravujeme, či športujeme, alebo či fajčíme, alebo pijeme alkohol.

Srdce je stroj, ktorý nepozná odpočinok. Nikdy sa nezastaví, aby nabralo silu. Tiež krv v našich cievach koluje bez prestania. Viete koľko litrov krvi za deň srdce prečerpá? 12 000 litrov! Teda náš vlastný objem krvi, ktorý je zhruba 5-6 litrov, sa tu pretočí veľakrát.


Prečo sú teda omega 3 na srdce? 

Nenasýtené mastné kyseliny sú tzv. zdravé tuky. Iste viete , že tuky sú neoddeliteľnou súčasťou našej stravy. Neplatí ale, že sú všetky zlé. Jedálniček bez tukov rozhodne nie je zdravý! Omega-3 potrebujeme preto, že znižujú triglyceridy v krvi. Triglyceridy sú veľmi jednoducho povedané tie skutočne škodlivé tuky. Tiež pochádzajú z typicky nezdravých surovín – jedlá z rýchleho občerstvenia , údeniny, masť, maslo, vysmážané pečivo, atd. Triglyceridy nám vadia, pretože súvisia s cholesterolom. Tukové čiastočky začnú pokrývať steny ciev, a časom zmenšia ich priemer. Krv naraz musí pretekať úzkym priestorom. Omega-3 však pomáhajú triglyceridy v krvi znižovať.


Zdravé cievy = zdravé srdce

Všetky cievy vedú k srdci. Touto cestou sa doňho dostáva odkysličená krv, a tá okysličená sa nimi opäť rozvádza do úplne celého tela. Predstavte si teraz upchatý odpad – napríklad aj hrudou tuku, ktorý by sa správne splachovať nemal. V tele to funguje úplne rovnako, ale pokiaľ sa kvôli takej prekážke nemôže niekam dostať krv, je to veľký problém. Práve preto by sme sa mali snažiť, aby sme mali taký jedálniček plný omega-3, ktorý nám pomôže udržať srdce a cievy zdravé.

Najlepšie zdroje omega-3? Rybí tuk!

Nenasýtené mastné kyseliny Omega-3 nájdeme ako v rastlinnej, tak v živočíšnej ríši. Veľa potravín ich obsahuje, samozrejme je podstatné hľadiet na to, aké množstvo. Veľa z nich preto nemôžeme považovať za dobrý zdroj Omega-3, pretože nám ich skrátka dajú veľmi málo. Kde je ich teda najviac? Jednoznačne odporúčame rybí tuk, a tučné morské ryby celkovo. Tieto nenasýtené mastné kyseliny sa totiž v tele maximálne zúžitkujú ( pre zaujímavosť – rastlinné oleje sú tiež bohaté na omega-3, ale organizmus ich využije mizivé množstvo). Teda je dobré sledovať, ako koncentrované omega-3 príjmame v našom jedálničku.

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Najpredávanejšie omega v SR
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...