Cholekalciferol: čo to je a pod akým názvom ho poznáte?

Označenie „cholekalciferol“ patrí k tým, ktoré pôsobí zložito, v skutočnosti sa za ním ale skrýva veľmi dobre známa látka. Ide o vitamín, ktorý je rozpustný v tukoch a naše telo si ho zvládne čiastočne vytvoriť samo – aj preto je taký unikátny. Poďme sa spoločne podrobnejšie pozrieť na cholekalciferol. Čo to je a ako zaistiť jeho dostatok.

Cholekalciferol: čo to je a pod akým názvom ho poznáte?
30. 6. 2025

Ergokalciferol a cholekalciferol: čo to je

Ak hovoríme o cholekalciferole, musíme spomenúť aj ergokalciferol – tieto dve látky predstavujú dve rôzne formy jedného veľmi dôležitého vitamínu, a to vitamínu D. Zatiaľ čo za označením ergokalciferol sa skrýva vitamín D2, pri cholekalciferole to je vitamín D3. Tieto dva vitamíny ukazujú, aké podobné a zároveň rozdielne môžu byť dve látky. Zatiaľ čo cholekalciferol dokáže organizmus získať zo slnečného žiarenia a nachádza sa v živočíšnych zdrojoch, pri ergokalciferole je potrebné spoliehať na špecifické rastlinné zdroje, konkrétne huby a lišajníky vystavené slnku. 

Slnečné žiarenie ako zdroj dôležitého vitamínu

Najpríjemnejším spôsobom, ako zvýšiť hladinu vitamínu D v organizme, je vystaviť pokožku prirodzenému slnečnému žiareniu. Keď totiž na pokožku dopadá slnečné svetlo, konkrétne jeho UVB lúče, spustí sa v tele zaujímavý proces. Jeho základom je 7-dehydrocholesterol – ten sa prirodzene vyskytuje v našej pokožke a je podobný cholesterolu. Slnečné lúče túto látku premenia na cholekalciferol (vitamín D3). To je ale ešte len začiatok. Takto vzniknutý vitamín D3 potom putuje do pečene a následne do obličiek, kde sa dokončí jeho premena na aktívnu formu vitamínu D, ktorú vie telo využiť.

Nič sa nesmie preháňať

Koľko času na slnku je potrebné na doplnenie cholekalciferolu závisí od denného času, ročného obdobia, zemepisnej šírky i farby pleti. Pri snahe získať vitamín D3 zo slnka je ale potrebné brať do úvahy, že vitamín D3 dokáže naše telo z lúčov získať len v prípade, že koža nie je ošetrená ochranným slnečným krémom s UV faktorom. Opaľovanie bez krému je pritom spojené s mnohými zdravotnými rizikami. Slnko ako zdroj vitamínu D3 tak nemusí byť najvhodnejšie.

Navyše pre našu republiku platí, že aj keby sme chceli v prípade vitamínu D spoliehať len na slnečné lúče, vo veľkej časti roka by sme ho mali nedostatok.

Čo je dôležité vedieť o opaľovaní?

Ľudia spadajúci do fototypu I (keltský), teda so svetlou pleťou, modrými alebo zelenými očami a blond alebo ryšavými vlasmi, sa bez ochrany spália prakticky vždy. Ich koža začne reagovať na UVB žiarenie už po 5 až 10 minútach na slnku. Ak sa opáli, tak do červena a koža nikdy nezhnedne. V našej republike sa najčastejšie vyskytuje fototyp II a III. Zatiaľ čo fototyp II (severský) charakterizuje svetlá pleť, svetlé vlasy a modré alebo zelené oči, pre fototyp III (zmiešaný) sú typické tmavšia pleť, hnedé oči a hnedé či tmavo blond vlasy. Ani pre ne nie je vhodné byť na slniečku bez ochranného krému dlhšie než 15, respektíve 25 minút.

Cholekalciferol v jedálnom lístku

Keď slnko nestačí, ako teda telu dodať vitamín D3? Riešením sú živočíšne zdroje ako pečeň, vaječné žĺtka, syry a tučné ryby vrátane lososa, tuniaka a makrely. Prieskumy ale ukazujú, že u nás máme v oblasti konzumácie zdrojov vitamínu D3 čo doháňať. Pomôcť môžu tiež o vitamín D3 obohatené potraviny a výživové doplnky. Viac detailov o zdrojoch vitamínu D nájdete v ďalšom článku Viete, ktoré potraviny obsahujú vitamín D, a jete ich dostatok?, ktorý odporúča napríklad morské ryby a doplnky stravy.


Zdroj:

https://www.nzip.cz/rejstrikovy-pojem/6615


©2025 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.