Existujú aj zdravé živočíšne tuky? Príklady tých najkvalitnejších plávajú v mori.

Už v škole nás učili, že tuky delíme na rastlinné a živočíšne. A tiež zdravé a nezdravé. Máte v tom stále trochu zmätok? Neviete, ktorým tukom sa radšej vyhnúť a ktoré naopak prospievajú vášmu zdraviu? Spísali sme pre vás stručný prehľad:

Existujú aj zdravé živočíšne tuky? Príklady tých najkvalitnejších plávajú v mori.

Rastlinné alebo živočíšne? Nie je to také jednoduché!

Vo všeobecnosti by väčšinu tukov v našom jedálničku mali zastúpiť rastlinné tuky. Na rozdiel od tých živočíšnych nie sú také škodlivé. To však neznamená, že ich môžeme konzumovať v neobmedzenom množstve. 

Na druhej strane stojí fakt, že tuky môžu byť zdrojom živín pre naše telo a to najmä omega-3 mastných kyselín. Tie nájdeme aj v rastlinnej potrave (oleje, orechy a semienka), ako aj v živočíšnej (rybí tuk).

Zatiaľ čo rastlinné omega-3 majú v tele nízku schopnosť vstrebať sa, omega-3 z rybieho tuku sa využijú takmer bezo zvyšku. To je krásny príklad toho, že sa nedá jednoznačne povedať, že rastlinné tuky sú lepšie, ako tie živočíšne...

Pamätajte na rozdiel medzi nasýtenými a nenasýtenými tukmi

Z hľadiska výživy môžeme tuky akéhokoľvek pôvodu rozdeliť na také, ktoré obsahujú nasýtené a nenasýtené mastné kyseliny: 

  • Nasýtené mastné kyseliny nám, jednoducho povedané, škodia. Sú to tie, ktoré nie sú zdravé a ktoré by sme mali v jedálničku obmedziť na minimum: masť, maslo ale aj tučné mäsá, tučné dezerty, fast food a najrôznejšie sladkosti s nekvalitným tukom. 
  • Nenasýtené mastné kyselinyzdraviu prospešné a nevyhnutné. Medzi najznámejšie z nich patria omega-3 mastné kyseliny. Nájdeme ich najmä v rybách a rybom tuku. Prospievajú srdcu, mozgu a zraku. 

zdravé živočíšne tuky

Omega-3 sú takou zaujímavou kapitolou. Populácia ich má vo všeobecnosti málo, pretože nie sme zvyknutí jesť ryby. Nachádzajú sa aj v morských plodoch, v nižšej miere aj vo vajíčkach a mäse. Obsahujú ich aj rastlinné oleje – no ako sme už spomínali, tie nie sú dobrým zdrojom omega-3, pretože ich naše telo nevie primerane využiť. Z toho vyplýva, že je viac než žiadúce dopĺňať rybí tuk – napríklad v kapsliach bez zápachu a pachuti. 

Konzumujte tuky s rozumom aj v prípade, že sa snažíte schudnúť

Nejde len o to, či budeme alebo nebudeme štíhli. Tuky sa ukladajú aj do cievnych stien, kde môžu byť príčinou upchatia. Veľmi nebezpečné je aj ukladanie tuku medzi orgánmi. Aj keď vám dnes nemusí pripadať, že vám jedlá bohaté na tuk škodia – môže sa to prejaviť až za pár rokov vo forme nejakého ochorenia. 

S tukmi úzko súvisí i cholesterol. Aj ten existuje v prospešnej a zdraviu škodlivej forme. Zatiaľ čo zlý cholesterol získavame najmä zo stravy bohatej na tuky, hladinu dobrého cholesterolu je možné podporiť konzumáciou omega-3. 

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Najpredávanejšie omega v SR
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...

Vyskúšajte OmegaMarine PREMIUM ZADARMO*

*platíte iba poštovné a balné 1,95 €

Načítavam formulár