Ako užívať omega-3 a sú lepšie kapsuly alebo olej?

Produktov s omega-3 kyselinami nájdeme celú radu. Na čo sa zamerať pri zložení a ako užívať omega-3 tak, aby sme získali maximum účinkov? Všetko podstatné sa hneď dozviete:

Ako užívať omega-3 a sú lepšie kapsuly alebo olej?
  • rozdiel v obsahu EPA a DHA
  • koľko omega-3 užívať?
  • výhody rybieho tuku

Čo sú omega-3 kyseliny?

Nenasýtené mastné kyseliny omega-3 sú látky, ktoré sa vyskytujú v tukoch. Môžu pochádzať z rastlinných aj živočíšnych zdrojov, pričom najmä tie z rybieho tuku majú v organizme perfektnú vstrebateľnosť. Omega-3 sú nevyhnutné pre zdravie srdca a ciev, pre vývoj mozgu a nervovej sústavy a pre náš zrak. Mnoho výskumov im však pripisuje rad ďalších benefitov. Omega-3 kyseliny ďalej môžeme rozdeliť na kyselinu EPA a kyselinu DHA.

DHA pre vývoj mozgu, EPA na srdce

Jednotlivé mastné kyseliny sú veľmi zdravé, ale každá pôsobí trochu inak. Kyselina DHA hrá najväčšiu rolu v detstve, kedy sa vyvíja mozog a nervová sústava. To platí už od obdobia plodu, preto by na príjem omega-3 mali myslieť aj nastávajúce mamičky. Hoci kyselinu DHA potrebujeme samozrejme po celý život, s vyšším vekom sa dostáva do popredia kyselina EPA. Tá pôsobí hlavne na srdce a cievy.

Ak si teda nie ste istí, ako užívať omega-3, odporúčame obe kyseliny kombinovať a predovšetkým u detí sa zamerať na omega-3 s vysokým obsahom DHA pre vývoj mozgu.

Koľko omega-3 mám užívať?

Všeobecne je potrebné povedať, že každý produkt je inak koncentrovaný a kapsuly s omega-3 rôzne veľké, preto je najlepšie sa orientovať podľa odporúčaní na obale. Obvykle sa užíva 1 – 1,6 g omega-3 denne. Zvýšené množstvo by mali užívať tehotné ženy, športovci, seniori, ale v podstate každý, kto sa, ľudovo povedané, necíti vo forme. Obvykle sú obsiahnuté v produktoch s rybím tukom a to má svoj dôvod. Ako teda užívať omega-3?

Ako často užívať omega-3?

Omega-3 stačí užívať v potrebnom množstve jeden krát denne. Mastné kyseliny sa metabolizujú pomaly a zvýšené hodnoty mastných kyselín po konzumácii pretrvávajú niekoľko dní. 

Rybí tuk je dôležitý z viacerých dôvodov

Prirodzene totiž obsahuje vitamín D na imunitu. Ide o vitamín rozpustný v tukoch, čo znamená, že na svoje vstrebávanie potrebuje tuk. Veľkou výhodou rybieho tuku je, že ide o prírodný zdroj omega-3 aj déčka. Ak užívate ďalšie vitamíny v tabletkách, určite ich tiež konzumujte vo chvíli, keď si dávate rybí tuk v kapsulách.

Omega-3 na lyžičku alebo vo forme kapsúl?

Nenasýtené mastné kyseliny sú dostupné buď vo forme kapsúl alebo ako rybí olej, ktorý sa užíva na lyžici. Hoci dnes nie je problém vyrobiť ho bez rybej pachuti či vône, väčšina ľudí dáva prednosť omega-3 v kapsulách. Vďaka želatínovému obalu sa veľmi ľahko prehĺtajú. Okrem toho mávajú o niečo lepšiu trvanlivosť. Tekutý rybí tuk je dobré skladovať v chladničke a v tme, pretože reaguje na teplotu a svetlo.

Chutnou novinkou posledných rokov je potom rybí tuk s príchuťou, ktorý rodičia najčastejšie kupujú pre svoje deti. Bojujete s tým, že vaše deti vitamíny skôr odmietajú? Potom dajte šancu práve ochutenému rybiemu tuku. Je to najlepší spôsob, ako užívať omega-3 nenásilnou cestou.

 

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Najpredávanejšie omega v SR
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...

Vyskúšajte OmegaMarine PREMIUM ZADARMO*

*platíte iba poštovné a balné 1,95 €

Načítavam formulár