Recepty na zníženie cholesterolu prírodnou cestou a čím naplniť chladničku

Vysoký cholesterol je potrebné riešiť úpravou jedálneho lístka. Ako na recepty na zníženie cholesterolu prírodnou cestou, a ktoré potraviny pravidelne nakupovať?

Recepty na zníženie cholesterolu prírodnou cestou a čím naplniť chladničku

Prečo je vysoký cholesterol problém? 

Hladina cholesterolu by sa mala držať v rozumnej miere. Jeho nadbytok totiž znamená skoro určite spustenie ďalších zdravotných problémov – s cholesterolom súvisí vysoký krvný tlak, stav cievnych stien, obezita a riziko srdcových problémov a mnohé ďalšie. 

Pozor – vysoký cholesterol môžu mať aj štíhli ľudia! Nenechajte sa zmiasť súvislosťou s nadváhou. 

Držte svoj cholesterol na uzde pomocou stravy

Možno vás to prekvapí, ale zázračná tabletka, ktorá by problémy s cholesterolom vyriešila bez ďalšej snahy, neexistuje. Vždy je potrebná úprava životného štýlu. Ostatne, zvýšený cholesterol takmer vždy vzniká v dôsledku toho, že nesprávne jeme a málo sa hýbeme. 

Zníženie cholesterolu prírodnou cestou môže vyzerať takto: 

  • Živočíšne tuky vymeňte za kvalitné rastlinné
  • Všeobecne s tukmi šetrite – na kvalitnú nepriľnavú panvicu stačí dať malú lyžičku oleja
  • Zmeňte spôsob varenia a namiesto vyprážania a grilovania uprednostnite dusenie alebo prípravu na pare
  • Jedzte viac čerstvej zeleniny a ovocia
  • Zamerajte sa na dostatok rýb vo vašom jedálnom lístku

Ryby obsahujú omega-3, čo sú síce tiež tuky, ale paradoxne nám veľmi prospievajú. Pomáhajú k stabilnej rovnováhe tzv. dobrého a zlého cholesterolu v krvi.

Recepty na zníženie cholesterolu prírodnou cestou

Ako bolo spomínané, nielen v prípade vysokého cholesterolu je dôležité jesť veľa rýb. Ideálne množstvo na získanie potrebnej dávky omega-3 je jesť ryby 2–3× týždenne. Vynikajúce sú hlavne tučné morské ryby, pretože sú na omega-3 bohatšie. Skúsiť môžete aj rybí tuk.

filet z lososa - omega 3

Tip: zamerajte sa na mrazené ryby. Tie chladené sú totiž pôvodne často tiež mrazené a následne rozmrazené, čo má vplyv na kvalitu. Chuťovo lepšie sú ryby, ktoré boli zmrazené už na mori a od tej doby neprešli ďalším procesom. Bývajú aj lacnejšie.

Naučte sa pár rýchlych variácií na rybie jedlo a uvidíte, že si nový štýl varenia zamilujete. Rybu stačí pripraviť na pare a striedať môžete najrôznejšie druhy. Ako príloha sa hodia zemiaky, kuskus, cestoviny alebo kvalitné pečivo.

Pridajte čerstvú alebo varenú zeleninu a skúste nové druhy – napríklad kukuricu, fenikel, patizón alebo tekvicu. Čerstvý šalát nemusí byť len ten šopský. K rybe sa hodí poľníček, paradajkový s cibuľkou i čínska kapusta.

Ľahší jedálny lístok doplňte pohybom

Telesná aktivita je spoľahlivou prevenciou! Recepty na zníženie cholesterolu prírodnou cestou určite pomôžu, bez športu to ale nepôjde. 

Zamerajte sa na to, aby ste mali pohyb každý deň. Polhodinová aktivita je dosiahnuteľnejšia než dvojhodinový maratón. Nie každý má totiž športového ducha. Počítajú sa aj svižné prechádzky, práca v záhrade alebo jazda na bicykli. Chodcom odporúčame kúpiť si palice na nordic walking. Vďaka nim totiž rozhýbete aj ruky a z prechádzky sa hneď stane lepší športový zážitok.

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Najpredávanejšie omega v SR
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...

Vyskúšajte OmegaMarine PREMIUM ZADARMO*

*platíte iba poštovné a balné 1,95 €

Načítavam formulár