Najčastejšie obsahujú omega-6 mastné kyseliny potraviny rastlinného pôvodu. Ako to s nimi je?

O omega-3 toho bolo povedaného už veľa. V tomto článku si posvietime na to, ako sú na tom omega-6 mastné kyseliny – potraviny, ktoré ich obsahujú, totiž konzumujeme viac, než je treba.

Najčastejšie obsahujú omega-6 mastné kyseliny potraviny rastlinného pôvodu. Ako to s nimi je?

Čo sú omega-6 mastné kyseliny?

Ako názov napovedá, ide o tuky, ktoré sú pre náš organizmus nevyhnutné. Od omega-3 sa líšia v tom, že ich máme v jedálnom lístku skôr nadbytok. Zatiaľ čo omega-3 by mal každý doplňovať (jesť 2× týždenne ryby, alebo si dať rybí tuk v kapsulách), pri omega-6 by sme sa mali zamerať na to, aby sme ich nemali príliš. 

Úplne najlepšie je mať v jedálnom lístku ideálny pomer omega-3 a omega-6. 

Ako je možné, že môžeme mať až veľa omega-6?

Ich zdrojom sú najmä oleje. A na tie je dnešný jedálny lístok dosť bohatý. Jeme vyprážané veci ako sú šišky, rezne, sme zvyknutí väčšinu jedál pripravovať tak, že suroviny restujeme na oleji. Okrem toho obsahujú veľké množstvo olejov najrôznejšie tyčinky, zmrzliny, čipsy, ale tiež nátierky a margaríny. 

Zhodnoťte jedlo, ktoré ste včera zjedli za celý deň: aké potraviny obsahovali rastlinné oleje, a koľko ich bolo? Omega-6 v potravinách rozhodne nie sú zlé, sú potrebné. Platí tu ale pravidlo, že menej je viac.

Zdroje mastných kyselín

Ktoré oleje majú dobrý pomer omega-3 a omega-6? 

Pozrieme sa na tie najbežnejšie: 

Slnečnicový olej má mnoho ľudí rado kvôli tomu, že je im táto rastlina sympatická. Pravdou ale je, že na dlhé vyprážanie sa nehodí kvôli svojmu dymovému bodu. O niečo lepší je pre studenú kuchyňu, ak vám vadí aróma olivového oleja. Bohužiaľ slnečnicový olej má veľký obsah omega-6 a zanedbateľné množstvo omega-3. 

Repkový olej je na tepelnú úpravu jasná jednotka. Dávno neplatí, že by sme sa ho mali báť, naopak. Z olejov má ideálny pomer omega-3, ktorých je tam viac, a omega-6, ktorých je tak akurát. 

Olivový olej, najmä ten panenský, sa na tepelnú úpravu nehodí vôbec. Veľmi zdravý je ale do šalátov. Pozor – všetky panenské oleje uchovávajte v chladničke, pretože majú najväčšiu tendenciu sa pokaziť. Tiež olivový olej je bohatý na omega-3 kyseliny. 

Čo z toho vyplýva? Snažme sa obmedziť konzumáciu tukov všeobecne. Menej oleja = menej omega-6 v našej strave. 

S omega-3 môžete ovplyvniť aj účinky omega-6 v potravinách

Ako sme spomínali, hlavnú rolu hrá celkový pomer omega-3 a omega-6. Už sme si vysvetlili, že je dobré prijímať rozumné množstvo tučných potravín. Vedeli ste ale, že vďaky optimálnej hladine omega-3 môžeme pomôcť tomu, aby sa negatívny vplyv omega-6 nepodpísal na našom zdraví? 

Je to dôležité najmä pre naše srdce a cievy. Mastné kyseliny ovplyvňujú hladinu cholesterolu v krvi, takže ak ste zatiaľ váhali, či sa máte vôbec touto živinou zaoberať, mali by ste zbystriť:

Omega-3 nenasýtené mastné kyseliny totiž prispievajú k zdravému vývoju a činnosti srdca, mozgu a zraku a v neposlednom rade podporujú aj náš nervový systém.


 

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Najpredávanejšie omega v SR
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...

Vyskúšajte OmegaMarine PREMIUM ZADARMO*

*platíte iba poštovné a balné 1,95 €

Načítavam formulár