Ako vyzerá alergia na slnko? Nepleťte si ju so žihľavkou

Mnoho ľudí ani netuší, že alergia na slnko existuje. Možno postihla i vás, ale jej nepríjemné prejavy ste prisudzovali napríklad podráždeniu kože od kozmetiky. Ako vyzerá alergia na slnko?

Ako vyzerá alergia na slnko? Nepleťte si ju so žihľavkou

Ako sa prejavuje alergia na slnko?

Na prvý pohľad si ju ľahko spletiete napríklad so žihľavkou. Jedná sa o začervenanie kože a výsev drobných pupienkov. Tieto miesta svrbia, ale rozhodne ich neškriabte, ešte viac by ste si ublížili. Pupienky môžu mokvať alebo sa zlievať do väčších celkov. Tieto príznaky alergie na slnko sa nemusia objaviť hneď, ale pokojne aj niekoľko dní po vystavení UV žiareniu.

Alergia na slnko je imunitnou reakciou organizmu na slnečné žiarenie. Uvádza sa, že ňou trpí 10-20 % populácie.

Pozor hlavne na jar

Po zime je slniečko veľmi zradné a koža, ktorú sme niekoľko mesiacov zahaľovali oblečením a vystavovali mrazu, je viac citlivá. Spáli sa omnoho jednoduchšie než uprostred leta. Alergia na slnko nás môže stretnúť aj na zimnej lyžovačke, kedy je slnko veľmi agresívne a pochopiteľne aj na dovolenke pri mori. 

Dobrou ochranou proti slnku je nielen krém s SPF faktorom, ale tiež oblečenie.

Alergie na slnko: čo pomáha?

V prvom rade prevencia – teda byť na slniečku opatrní. Naozaj vždy používajte krémy s ochranným faktorom, a to aj na tvár pod make-up. Vrstvu krému je nutné po čase obnoviť, pretože sa vstrebáva. Okrem toho tým chránite pokožku pred zhubným ochorením. 

Pri používaní krému s UV faktorom nezabúdajte doplniť vitamín D! Ten sa totiž v takto ochránenej koži takmer nevytvára.

Podráždenú pokožku ukľudníte chladivými obkladmi. Pokúste sa nepoužívať ďalšiu kozmetiku, mohla by problémy ešte zhoršiť. V žiadnom prípade už telo nevystavujte slnku – chráňte ho ľahkým a priedušným oblečením a zostaňte v tieni. Tí, ktorí nevedia, ako vyzerá alergia na slnko, práve tieto veci podceňujú.

Zázračná pilulka alebo krém na alergiu na slnku bohužiaľ neexistujú. Prevencia je tu kľúčová a pokiaľ už vás tieto ťažkosti niekedy stretli, dá sa predpokladať, že sa vrátia. Vy už ale budete vedieť, ako im predchádzať. 
 

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Najpredávanejšie omega v SR
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...

Vyskúšajte OmegaMarine PREMIUM ZADARMO*

*platíte iba poštovné a balné 1,95 €

Načítavam formulár