Chcete len to najkvalitnejšie? Omega-3 nesmie chýbať

Jedným z moderných trendov je to, že dávame prednosť kvalite pred kvantitou. Nakupujeme tak farmárske výrobky, kvalitnú čokoládu, fair trade kávu a prírodnú kozmetiku. Je tu ale jedna oblasť, na ktorú často zabúdame, a to zloženie tukov v jedálnom lístku. V ňom často prevládajú tie, ktoré by sme mali naopak obmedzovať. Poďme sa spoločne pozrieť na to, kde hľadať tie najkvalitnejšie – omega-3.

Chcete len to najkvalitnejšie? Omega-3 nesmie chýbať
6. 5. 2025

V prípade tukov je nutné rozlišovať medzi tými s prevahou nasýtených, alebo naopak nenasýtených mastných kyselín. Nasýtených tukov, ktoré nájdeme najmä v tučnom mäse, masle, masti alebo tučných mliečnych výrobkoch, má väčšina z nás v jedálnom lístku až príliš. Prednosť by sme pritom mali dávať tým s prevahou nenasýtených mastných kyselín, ktoré pre zjednodušenie nazývame nenasýtené tuky. Do tejto skupiny patria omega-3, ale tiež omega-6 a omega-9.

Prečo práve omega-3 sú také dôležité

Omega-3 mastné kyseliny patria medzi tzv. esenciálne tuky. To znamená, že si ich naše telo nedokáže samo vytvoriť, a sme tak odkázaní na ich príjem zo stravy. Najvýznamnejšie omega-3 sú

  • EPA (kyselina eikosapentaénová) 
  • DHA (kyselina dokosahexaénová)

DHA patrí medzi látky, ktoré sa podieľajú na činnosti mozgu a zrakových funkciách a prispieva tiež k normálnej činnosti srdca. Vplyv na srdcovo-cievny systém má aj druhá z menovaných omega-3 – EPA. V dospelosti je pritom vhodné denne zaradiť aspoň 250 až 500 mg EPA a DHA denne.

Kde hľadať najkvalitnejšie omega-3

Kvalita omega-3 je priamo spojená so zdrojmi, z ktorých pochádza. 

  • More – všeobecne platí, že bohatými zdrojmi DHA a EPA omega-3 sú tučné ryby, najmä losos, sardinky, makrela, tuniak, sleď alebo pstruh dúhový. Ideálne sú tie z voľného rybolovu alebo certifikovaných chovov dodržiavajúcich zásady ekologického chovu.
  • Rastliny – ľanové semienko, chia alebo vlašské orechy, ale aj repkový olej sú potraviny, ktoré sú bohaté na ALA, teda kyselinu alfa-linolénovú. Tá tiež patrí do skupiny omega-3 a prispieva k normálnej hladine cholesterolu v krvi.
  • Výživové doplnky – v prípade, že jedálny lístok neobsahuje 2 až 3-krát týždenne extra dávku omega-3 v podobe rýb, môže byť vhodné zaradiť pravidelne kvalitné výživové doplnky. Teda tie od preverených výrobcov, ktoré deklarujú vysoký obsah EPA a DHA a kde sú dodržiavané zásady ekologického spracovania.

8 tipov, ako si užívať omega-3 každý deň

Nemusíte hneď meniť celý jedálny lístok, aby ste získali dostatok omega-3. Stačí pár krokov a stanú sa jeho prirodzenou súčasťou:

  • Dvakrát týždenne si dajte porciu ryby – grilovanú, pečenú alebo v podobe nátierky.
  • Pridajte lyžičku mletých ľanových alebo chia semienok do rannej kaše alebo jogurtu.
  • Zamilujte sa do smoothie, ktoré doplníte o prirodzené zdroje omega-3.
  • Na desiatu si dajte hrsť vlašských orechov.
  • Vymeňte slnečnicový olej za repkový, na ochutenie šalátu použite ľanový.
  • Zvážte užívanie kvalitného výživového doplnku s obsahom rybieho oleja.
  • Namiesto masla vyskúšajte na čerstvý chlieb avokádo.
  • Morské riasy sú bežne súčasťou ázijských polievok i šalátov – experimentujte s novými receptami.


Zdroj: 

https://www.szpi.gov.cz/clanek/voditka-k-problematice-zdravotnich-a-vyzivovych-tvrzeni.aspx 

https://szu.gov.cz/wp-content/uploads/2025/02/Tipy-pro-vyber-zdroju-omega-3-MK.pdf

©2025 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.