Ktoré vitamíny sú rozpustné v tukoch a prečo je dôležité ich poznať?

Aby sme vyťažili z potravín, ktoré jeme, maximum vitamínov, je dobré o nich vedieť pár informácií. Poďme si urobiť jednoduchý prehľad o tom, ktoré vitamíny sú rozpustné v tukoch, ktoré vo vode a ako tieto znalosti využiť v kuchyni.

Ktoré vitamíny sú rozpustné v tukoch a prečo je dôležité ich poznať?

Vitamíny rozpustné v tukoch (A, D, E, K) majú skutočne nezastupiteľné postavenie k organizme. Poďte sa spolu s nami pozrieť, aký je rozdiel medzi vitamínmi rozpustnými v tukoch a vo vode.

Základné rozdelenie vitamínov: 

  • Vitamíny rozpustné vo vode: vitamín C a vitamíny skupiny B 
  • Vitamíny rozpustné v tukoch: vitamín A, D, E a
  • Výhody a nevýhody vitamínov rozpustných vo vode 

Vitamíny rozpustné vo vode zvyčajne nie je problém telu dodávať – ​​nájdeme ich v mnohých potravinách. Rovnako ľahko ich však môžeme mať nedostatok. Vitamíny rozpustné vo vode sa v organizme dlho neohrejú, vylučujú sa pravidelne močom. Okrem toho ich ničí aj teplo. Dá sa povedať, že ide o spotrebné vitamíny – ľahko o ne prídeme, ale jednoducho ich môžeme telu dodať. Pretože si netvorí ich zásoby, je dôležitá jediná vec: 

Na príjem vitamínov rozpustných vo vode (B a C) musíme myslieť každý deň. 

Ktoré vitamíny sú rozpustné v tukoch a ako to s nimi je? 

Vitamíny A, D, E a K si telo uchováva dlhšie. Vstrebávajú sa v tráviacom ústrojenstve za pomoci tukov. Aj preto je možné sa nimi predávkovať, ale nemusíte sa báť. Z kilogramu zjedenej mrkvy sa vitamínom A nepredávkujete. 

Ak užívate vitamíny formou výživových doplnkov, neprekračujte odporúčané dávkovanie – obvykle tableta obsahuje dávku vitamínu potrebnú na celý deň. 

Zeleninu a ovocie konzumujte s kvalitnými tukmi 

Zelenina obsahuje veľa vitamínu rozpustných v tukoch, preto je dobré spomínané tuky zahrnúť do daného pokrmu. Do šalátu pridajte kvalitný olej (nemusí ho byť veľa), ovocie jedzte s jogurtom či kefírom alebo pridajte oriešky. Stačí malé množstvo tuku, ktorý pomôže vstrebať potrebné vitamíny. 

Pri tukoch sa ešte zastavme – väčšinu tukov v jedálničku by mali predstavovať kvalitné rastlinné oleje. Hoci sú pre organizmus potrebné aj živočíšne tuky, prijímame ich nadbytok. Pozor dávajme hlavne na tzv. skryté tuky, ktoré sú súčasťou mnohých potravín. 

A čo vitamín D na imunitu? 

Ten má okrem potravinových zdrojov (rybí tuk) ešte jeden: slnečný svit. Vitamín D sa tvorí v ľudskej koži vo chvíli, keď je vystavená slnečnému žiareniu. Pravda je, že telo si vďaka tomu dokáže urobiť zásobu vitamínu D. Ale určite nie tak veľkú, aby nám vystačila na celú jeseň a zimu. 

Pretože je vitamín D extrémne dôležitý pre imunitný systém, odporúča sa dopĺňať ho formou výživových doplnkov. Ako je známe, Slováci sú v konzumácii rýb jedni z najhorších v Európe a z ďalších zdrojov sa nedá získať adekvátne množstvo vitamínu D. 

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Najpredávanejšie omega v SR
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...

Vyskúšajte OmegaMarine PREMIUM ZADARMO*

*platíte iba poštovné a balné 1,95 €

Načítavam formulár