Jedálniček na zníženie cholesterolu by mal obsahovať čo najmenej živočíšnych tukov

Vysoký cholesterol je do určitej miery dedičnou záležitosťou. Rovnako môže byť aj dôsledkom nezdravého životného štýlu. Prvým krokom k riešeniu tohto problému je jedálniček na zníženie cholesterolu. Aké potraviny si však vybrať?

Jedálniček na zníženie cholesterolu by mal obsahovať čo najmenej živočíšnych tukov

Prečo je vysoký cholesterol nebezpečný?

Príčiny jeho vzniku sú početné. Prečo nás však cholesterol tak veľmi trápi? Pretože pôsobí ako zátka v cievach. Cievna stena môže byť poškodená a prasknúť v danom mieste. Ak dôjde k upchaniu, daná oblasť už nie je zásobovaná krvou a prestáva fungovať. Vzniká tak veľké riziko, najmä pre srdcový sval alebo mozog.

Nanešťastie, vysoký cholesterol nebolí, takže naň často upozorňujú len veľké zdravotné problémy.

Ochorenie modernej doby

Do značnej miery je len na nás, či vysokému cholesterolu predídeme. Jeho vznik má priamu súvislosť so životným štýlom. Preto nie je od veci zamerať sa preventívne na stravu znižujúcu cholesterol.

Vysokú hladinu cholesterolu spôsobuje:

  • fajčenie a alkohol,
  • nadbytok živočíšnych tukov v strave,
  • príliš veľké množstvo soli,
  • nedostatok pohybu,
  • obezita.

Vyššie zmienené body spolu súvisia. Sme zvyknutí všade jazdiť autom, stravovať sa v reštauráciách rýchleho občerstvenia alebo si dopriať mastné jedlo. Pitie alkoholu je v našej krajine populárnym koníčkom a fajčenie je už len čerešničkou na tejto nezdravej torte. Vysoká hladina cholesterolu je ukazovateľom bohatstva.

Jedálniček na zníženie cholesterolu - ilustračný obrázok

Jedálniček na zníženie cholesterolu

Základom je pestrá strava plná čerstvej zeleniny, ovocia, primeraného množstva chudého mäsa a nesladených nápojov. Ako prílohu si vyberajte ideálne celozrnné suroviny a nezabúdajte ani na strukoviny, pohánku alebo pšeno. Strava na zníženie cholesterolu by nemala obsahovať spracované potraviny a polotovary. Už žiadne šišky, vyprážané jedlá, limonády ani zmrzlina. Najhoršia je kombinácia nekvalitných tukov, cukrov a soli.

Je jasné, že úplne bez tukov to nejde. Nebolo by to ani zdravé. Živočíšne oleje by ste mali obmedziť na minimum a namiesto nich používať kvalitné rastlinné oleje. Panenský repkový olej je vhodný na studenú kuchyňu a na varenie. Má vysoký bod dymivosti, a preto sa nepripaľuje. 
 

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Najpredávanejšie omega v SR
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...

Vyskúšajte OmegaMarine PREMIUM ZADARMO*

*platíte iba poštovné a balné 1,95 €

Načítavam formulár